maandag 4 mei 2015

LED apparaatjes en golflengten

Waarom zijn golflengten zo belangrijk om op te letten bij LED apparaatjes?
Alle mogelijke vormen van elektromagnetische straling samen noemen we het elektromagnetisch spectrum. Dit hele spectrum wordt onderverdeeld in gebieden die elk een aparte naam hebben gekregen. Zo onderscheiden we de radiogolven, de microgolven, het ultraviolet, zichtbaar licht, infrarood etc. Al deze types van elektromagnetische straling hebben een andere golflengte.


Zichtbaar licht noemen we de elektromagnetische straling  die het menselijk oog kan zien. De  golflengte van zichtbaar licht ligt tussen de 380 (violet kleur) en 780 nanometer (rode kleur), zoals je ook een beetje op de afbeelding kunt zien.

Bij LED therapie gaat het dus niet alleen over het gebruiken van de kleur ‘’rood’’ of ‘’blauw’’. Het gaat over het gebruiken van specifieke ‘’rode’’ golflengten of specifieke ‘’blauwe’’ golflengten, aangeduid in nanometers. Van bepaalde golflengten is wetenschappelijk bewezen dat  ze effectiever zijn dan andere golflengten.

Welke kleur( golflengte) wordt voor welk (cosmetisch)probleem gebruikt? 

Rood/infrarood 
Rood is het populairst en wordt meestal gebruikt in combinatie met infrarood. Rood/infrarood worden ingezet voor anti veroudering doeleinden, zoals het verminderen van lijntjes en rimpeltjes, maar kunnen ook helpen bij dingen als zonbeschadigingen, rosacea, oneffenheden en het verbeteren van de totale huidtextuur. Daarnaast stimuleren rood/infrarood de bloed en lymfe doorstroming. Ook wordt het ingezet bij haarverlies, wondgenezing, gewrichtsaandoeningen en pijnbestrijding.

Beste golflengten rood/infrarood:
De beste golflengten voor rood/ infrarood liggen tussen 600 en 900 nm, maar de allerbeste tussen de 610 – 625, 660-690, 750-770 en 815-860 nanometer.
P.S. LEDs van 630, 660, 850 en 880 nanometer zullen het vaakst gebruikt worden in LED therapie apparaatjes, omdat deze het goedkoopst zijn!

Blauw
Blauw is na rood/infrarood de meest gebruikte kleur.
Blauw wordt eigenlijk alleen ingezet bij acne, omdat het de bacterie die acne veroorzaakt vernietigt. Verschillende studies hebben laten zien dat het combineren van blauw en rood nog betere resultaten geeft versus alleen maar blauw.
Beste golflengten blauw
405 – 420 nanometer.

Geel,Oranje en Groen?

LEDlampjes met gele, oranje of groene golflengten worden soms ook gebruikt, maar naar deze golflengten is veel minder wetenschappelijk onderzoek gedaan!
Geel
Geel licht schijnt een anti – aging werking te hebben en roodheden te kunnen verminderen.
Gentle Waves, een apparaat dat alleen gebruikt wordt door professionals, was de eerste die gele LED's gebruikte. Of het ook echt zo goed werkt als zij beweren is gissen.
Oranje
Oranje blijkt voor ongeveer dezelfde dingen te helpen als geel. Oranje wordt soms ook in combinatie met rood/infrarood toegepast.
Groen
Er wordt gezegd dat groen bij oppervlakkige hyperpigmentatie kan helpen. Het zou invloed hebben op de melanocyten, de cellen die melanine (=pigment) produceren.

Tot hoe ver komen de golflengten in je huid?

De golflengten van blauw, geel, oranje, groen komen niet verder dan 1-4 mm in de huid.
De rode/infrarode golflengten kunnen het diepste penetreren. Bij rood is dit max. 8 – 10 mm diep en bij infrarood zelfs 30-40 mm.
Onthoud wel dat slechts een fractie van al het LED licht daadwerkelijk deze dieptes bereikt. Het licht is het felst vlakbij de LEDs en wordt steeds minder naarmate het de huid verder binnendringt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten