maandag 4 mei 2015

LED apparaatjes en hun sterkte

Bij LED  therapie apparaatjes zou altijd de Watt per vierkante centimeter (W/cm2) aangegeven moeten worden. Dit word ook wel de bestralingssterkte (irradiance) genoemd.

Met de W/cm2 kun je namelijk berekenen hoe lang de behandeling moet duren, als je de juiste dosis licht wilt behalen met je apparaatje, zodat het effectief is voor jouw huid!

Sommige apparaatjes hoef je slechts drie minuten op een huidoppervlak te houden voor het behalen van de juiste dosis, maar zwakkere misschien wel twintig.

Voorbeeld
Stel dat bij een LED apparaatje staat dat hij 0,025 W/cm2 uitstraalt.


 

De berekening
Er  is inmiddels door onderzoek vastgesteld dat er minimaal een dosis van 4 joules per cm2  behaalt moet worden, wil een LED apparaatje al zijn positieve effecten kunnen bewerkstelligen.* (lees verder bij het sterretje waarop deze dosis gebaseerd is)

1 watt = 1 joule per seconde    

Dit apparaatje geeft 0,025 w/cm2

0,025 w/cm2 is dus gewoon 0,025 joules/cm2 per seconde!

Mijn doel is echter 4 joules/cm2… Dus hoeveel seconden moet mijn behandeling dan duren?

Simpelweg de 4 delen door 0,025.

4 / 0,025 = 160 seconden.

Berekenen totale behandeltijd
Dus elke keer als je het apparaat gebruikt, moet je het 160 seconden tegen een bepaald huidoppervlak aandrukken.

Stel nou dat de huidoppervlakte die je wilt gaan behandelen 10 keer zo groot is als het apparaat.

Dit betekend dan dat je het apparaat over het huidoppervlak moet blijven verplaatsen voor 10 x 160 seconden =  1600 sec = 26,7 minuten.

De totale behandeling zal 26,7 minuten duren!


2 EXTRA TIPS!!!
1) Als het aantal w/cm2 van het apparaatje waarop jouw oog is gevallen nergens staat aangegeven, kun je ook kijken naar de totale vermogen van het hele apparaatje (in watt).Daarna zoek je de totale oppervlakte van het gebied met LEDlampjes (in cm2).
Deel vervolgens het totale vermogen door de totale oppervlakte van het gebied met LED lampjes
.

2) Houd er rekening mee dat de energie die in de LED gaat altijd meer is dan de energie (in de vorm van licht) die uit de LED gaat. Er zal hierbij altijd een bepaald verlies optreden.

Van LEDS die gebruikt worden in de lichttherapie zal de uitgaande (licht)energie ongeveer 30% van de energie die er ingaat zijn!

Let dus altijd goed op of de fabrikant met de watt de ‘’energy input’’ of de ‘’energy output’’ bedoeld.

Stel dat de fabrikant in het voorbeeld met de 0,025 watt de ‘’energy input’’ had bedoeld? Dan zou de ‘’energy output’’ 0,0075mw (30% van 25 milliwatt) geweest zijn. Een stuk minder dus!

*Waar is de dosis op gebaseerd?
De dosis van minimaal 4 joules/cm2 is gebaseerd op onderzoeken, waaronder die van de NASA.
Sommige fabrikanten claimen dat 20 joules/cm2 ook kan, maar meestal wordt er gezegd dat zo rond de 8 is toch echt het maximum is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten